FOR INDUSTRY
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany
Obory veletrhu
Strojírenství
Povrchové úpravy
Energetika a elektrotechnika
Logistika

Úřad průmyslového vlastnictví na veletrhu FOR INDUSTRY


Úřad průmyslového vlastnictví na veletrhu FOR INDUSTRY

Úřad průmyslového vlastnictví (ÚPV) je jedním z ústředních orgánů státní správy České republiky. Kromě funkce patentového a známkového úřadu plní také funkci speciálního informačního centra průmyslového vlastnictví. ÚPV se zabývá vzděláváním veřejnosti o průmyslových právech formou e-learningových kurzů a pravidelných seminářů. V posledních několika letech se snaží vzdělávat o průmyslových právech také děti a mládež na základních a středních školách. Pro ně má připraveny přednášky a výukové materiály, které poutavou a zábavnou cestou objasňují problematiku průmyslových práv. Řadu průmyslově právních informací Úřad veřejnosti zprostředkovává také prostřednictvím Internetu. Na Internetu jsou k dispozici také rešeršní databáze – je to databáze patentů a užitných vzorů, databáze ochranných známek, databáze průmyslových vzorů a databáze označení původu a zeměpisných označení. V těchto systémech je možné bezplatně provádět informativní rešerše.

Na stánku Úřadu průmyslového vlastnictví mají návštěvníci možnost se seznámit také s informacemi o Visegrádském patentovém institutu (VPI), který je mezivládní organizací pro spolupráci na poli patentové ochrany a svou činnost zahájil 1. 7. 2016. Dohoda o založení VPI byla uzavřena mezi Českou republikou, Maďarskem, Polskou republikou a Slovenskou republikou. Hlavní cíle VPI jsou:

  • Podpořit inovativnost, tvořivost a posílit konkurenceschopnost podniků ze zemí Visegrádské skupiny a zemí střední a východní Evropy.,
  • Nabídnout uživatelům systému patentové ochrany, především jednotlivým vynálezcům, malým a středním podnikům a výzkumným organizacím příznivou a efektivní možnost pro získání patentové ochrany v zahraničí, a za tímto účelem usnadnit jejich přístup k systému zavedenému Smlouvou o patentové spolupráci (PCT).

Pro návštěvníky jsou na stánku připraveny i další informace o ochraně průmyslových práv a o národních a zahraničních informačních databázích průmyslových práv, které ÚPV zpřístupňuje na svých internetových stránkách, s ukázkami, jak si v nich vyhledat informace o stavu techniky.

Návštěvníci mohou také konzultovat různé otázky související s oborem průmyslových práv.

 






Více
Závěrečná zpráva 2018

Závěrečná zpráva 2017

Závěrečná zpráva 2016

Závěrečná zpráva 2015

Facebook